Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier
  Wat kun je er zelf aan doen met:
Voeding
Bloesemremedies
Schüssler celzouten
Shiatsu massage en zelf drukpunten behandelen
   

Menopauze is het natuurlijke einde van een periode waarin vrouwen menstrueren.
De menopauze vindt meestal plaats tussen de 42 en 52 jaar.
Het heeft te maken met hormonen die veranderen. Bij een gezonde vrouw
zal deze periode soepel verlopen, maar vaak heeft de vrouw in deze tijd te
maken met opvliegers, hoofdpijn, irritatie gevoelens, nerveusheid,
slapeloosheid, kramp in de benen, nachtelijk zweten, neusbloedingen,
spataderen en blauwe plekken.
Meestal verdwijnen deze verschijnselen in enkele maanden tot een jaar.
Medisch gezien worden wel hormonen voorgeschreven met vaak vervelende
bijverschijnselen en een grotere kans op borst- en baarmoederkanker of
problemen met galblaas en lever.

Wat kun je zelf doen met voeding?

voedingTarwekiemen, taugé, snijbonen, zeewier en spirulina, zwarte bonen, tofu, sesamzaad zijn producten die de klachten kunnen verminderen. (Spirulina is te koop in de vorm van poeder of tabletten) Alcohol, koffie, sigaretten en slechte kwaliteit vlees zullen klachten doen verergeren. Door de verandering in hormonen zal het lichaam minder calcium aanmaken en is het goed extra calcium toe te voegen. Producten die rijk zijn aan calcium:

  • sesamzaad
  • zonnebloempitten / amandelen
  • rucola, verse scheuten van rucola en broccoli
  • brandnetel / paardebloem
  • tuinkers en waterkers,
Overigens: nog afgezien van het feit dat calcium uit sesam beter verteerbaar is, bevat sesam meer dan een keer zoveel calcium als de vergelijkbare hoeveelheid koemelk. Strooi een theelepel sesam over een salade en over elk groentegerecht. Gebruik Gomasio (Tip: Gomasio is een heerlijk sesamzout-strooisel. Te koop in natuurvoedingswinkel) om gerechten op smaak te brengen. Ook heerlijk op je boterham. Ook sesam olie is een verrijking in de keuken.

Bloesemremedies

teunisbloemEen combinatie van de remedie Klaproos en Teunisbloem kan vooral psychisch ondersteunend werken in deze fase van je leven.
KLAPROOS

Versterkt jouw innerlijke vrouw, geeft je kracht, maar beschermt je ook in deze kwetsbare tijd. Levert energie om aan deze kwetsbaarheid te gaan werken. Versterkt de eigen innerlijke waarde van liefde. Klaproos geeft rust in je denken en helpt je om beter te slapen.

TEUNISBLOEM
Een avondbloeier, daar waar de Klaproos de zon in de vrouwelijke kwaliteiten brengt, versterkt de Teunisbloem de scheppende kracht van de maan. Geeft zelfvertrouwen en helpt je om jezelf meer te waarderen. Ook bij emotionele overheersing door anderen. Samen met de klaproos een goede remedie om te gebruiken tijdens problemen met de menstruatie en de overgang.

Schüssler celzouten

Natrium PhosphoricumNatrium Phosphoricum, de nummer 9 in de celzouten. Een tekort aan dit celzout kan er de oorzaak van zijn dat je moeite hebt om je gevoelens te laten zien, emotionele onzekerheid. Vooral belangrijk om te gebruiken bij belangrijke veranderingen in je leven zoals de puberteit en de menopauze. Ook merk je bij een tekort aan dit mineraal dat de behoefte aan zoet toeneemt omdat je de liefde voor jezelf niet hoog genoeg hebt staan. Door het eten van zoet gaat het lichaam verzuren. In de puberteit zie je dit terug in de vorm van acne en op latere leeftijd is dit mineraal vooral belangrijk bij reuma, brandend maagzuur en steenvorming van alle zure uitscheiding. voor meer informatie van celzouten, kijk op www.celzouten.com


Shiatsu massage en zelf drukpunten behandelen

drukpunten In de tijd van menopauze kan je lijf wel wat extra ondersteuning gebruiken. Een ontspannende massage helpt je om "even uit je hoofd" te zijn. Bel of mail voor het maken van een afspraak !

Maar je kunt jezelf ook al behandelen met enkele eenvoudige drukpunten. Op mijn website staat een stappenplan dat je met makkelijke instructies op weg kan helpen.
Klik hier om naar het stappenplan te gaan.
Wil je je afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier en verstuur de mail.