Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier.

Wintermailing 2010 

 

 

 

 

 

 

De vijf elementen: het element water
Uitgelicht: bloesemremedie  Mimulus
Het beschadigde brein: dementie door medicijngebruik
Kool als beschermer tegen kanker
Nieuwjaarswens
   

 

Met het element WATER in evenwicht de winter door.
Acupressuur helpt !

element water Is uw water element in evenwicht?
Als u bij koud weer vaak kampt met verkoudheid en/of blaasklachten of wanneer stress bij u „op de blaas slaat” dan zijn dat aanwijzingen voor een stoornis in uw water element. Ook spanningen in de onderrug kunnen verband houden met blaas en nieren. In ons lichaam manifesteert het element water zich in de nieren en in de blaas, in de botten en in het merg.

Ook de oren en het hoofdhaar zijn uitdrukking van de water energie. De nieren zijn in de Chinese Geneeskunst zeer belangrijk: ze gelden als de „wortels van het leven”, daarin bevindt zich de energie die je als basis van je vader en moeder hebt meegekregen. Ze zijn ons energetisch reservoir dat zelfs de energie bevat van onze voorvaderen.
Angst, de emotie van het water.
De bij het water behorende emotie is angst. Men zegt dat „de angst door merg en been gaat” of dat „iemand de angst in de botten zit”. zoals zo vaak brengt taal ook hier verborgen lichamelijk-psychische samenhangen aan het licht.
Energie in balans brengen.
* Door acupressuur (een Oosterse drukpuntmassage)  op de meridianen van het waterelement, n.l. de blaas- en nier meridiaan kan de energie van deze meridianen beter gaan stromen en zo in balans worden gebracht.
* De juiste voeding werkt verzorgend: voedingsmiddelen zoals vis (hoe kan het ook anders bij het water element), pompoen, uien brengen je water element in balans.
* Goed ademhalen: zachte eenvoudige ademhalingsoefeningen
* Gemoedsverzorging: de geest kalmeren door aandacht te besteden aan gevoelens.Boze woorden en negatieve mensen mijden en je bezinnen op zaken die voor jou van wezenlijk belang zijn. Wat is wezenlijk in mijn leven?
* Neem wat meer rust, ga eens wat eerder naar bed en bekijk eens je voedingspatroon. Zorg er voor dat je voeten warm zijn. Maak, indien mogelijk dagelijks een wandeling van een half uur.

 

Uitgelicht: bloesemremedie Mimulus

Mimulus In de serie van de Deva Bach bloesems is er een remedie die je helpt angsten te overwinnen.
Ze sluit daarom mooi aan op ons winterthema van het element water. De Mimulus geeft moed. Het helpt je dagelijkse angsten te overwinnen zoals angst voor water, ziekte, pijn, het donker, angst voor andere mensen. Het is een mooie remedie voor schuchtere mensen want ze helpen je beter in je kracht te komen. 

Het beschadigde brein: dementie door medicijngebruik

brein Uit nieuw onderzoek blijkt dat vele vormen van dementie mogelijkerwijs veroorzaakt kunnen zijn door medicijnen. En dan vooral de middelen die wij slikken als we ouder worden.
We leven dan wel langer en gezonder dan ooit, maar zijn we ons dat nog bewust tegen de tijd dat we onze „gouden” jaren bereiken? Dementie in allerlei vormen is een epidemie geworden en komt nu bijna even vaak voor als de belangrijkste doodsoorzaak kanker en hart- en vaatziekten. Voorspeld wordt dat de ziekte de komende 40 jaar onder ouderen zal verviervoudigen en in alle leeftijdsgroepen zal toenemen. Het bewijs groeit dat  een grote groep geneesmiddelen voor aandoeningen zoals cholesterol, depressie, ontstekingen, slaapstoornissen, angst, hartaandoeningen en artritis allemaal tot dementie kunnen leiden. Veel van deze medicijnen brengen schade toe doordat ze het hersenvolume doen krimpen en cruciale vetstructuren van de hersenen vernietigen, waardoor er abnormale weefselophoping ontstaat. Wilt u meer weten over dit onderwerp, bekijk dan het volledige artikel op de site van medisch dossier: www.medischdossier.org


Kool als beschermer tegen kanker

Kool tegen kanker Kool is een groente die vol zit met belangrijke voedingsstoffen en die weinig calorieën heeft. Het heeft indrukwekkend hoge waarden aan mineralen, zoals calcium, ijzer, jodium, kalium, zwavel en fosfor. Qua vitaminen heeft kool een overvloed aan A, B1, B2, B6, C, E, K en foliumzuur.
Het is een kruisbloemige groente, net als broccoli en spruiten. Deze zijn rijk aan antioxidanten en hebben de reputatie een belangrijke functie te hebben in de verlaging van het risico op kanker. Deze vaak onderschatte groente is een rijke bron van een aantal fytonutriënten die ons immuunsysteem flink opkrikken. Het blokkeert bovendien de effecten van kankerveroorzakende stoffen, ontgift en verwijdert schadelijke toxinen en hormonen uit ons lichaam en stimuleert de productie van antistoffen om kankercellen te lijf te gaan. Lees meer over de voordelen van kool voor jouw gezondheid 

 

Nieuwjaarswens

Nieuwjaarswens Lieve mensen, 
Aansluitend op het water element en het thema „bezinning op het wezenlijke” dat hoort bij dit element van de winter wil ik u in dat kader alle goeds toewensen voor het nieuwe jaar.

Wat is voor u van wezenlijk belang voor het komende jaar ? Mijmer daarover eens als u deze dagen in winterse rust bij de kerstboom zit.

In het nieuwe jaar hoop ik u weer terug te zien bij Heeltherapie.

Ik wens u alle goeds,

José Canjels

 

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier en verstuur de mail.