Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier
Zomer en de vijf elementen
Recept rode linzen soep
Eten, bidden en beminnen in Noord Limburg
IQ Wellness: chiropractie en massagetherapie
Een bloesemremedie voor je hart
   
Zomer en de vijf elementen

zomer VUUR is het element dat bij de zomer hoort. In de nieuwsbrief van de zomer 2010 vertelde ik al iets over dit element. Hart en dunne darm horen bij dit VUUR element. De kleur van VUUR is ROOD en het hart "opent" zich via de tong, zo zegt de Chinese Geneeskunst. Tongdiagnose is dan ook een belangrijk onderdeel van de Chinese Geneeskunst.
VUUR is een krachtig en beweeglijk, vitaal element. Liefde, seksualiteit, blijdschap, communicatie, dansen en vrolijk zijn, het zijn allemaal dingen die het hart vrolijk maken en goed kunnen doen als ze in de juiste proporties aanwezig zijn. Te veel van dit alles laat een disbalans zien in je hart energie. Maar ook stress en spanning werken sterk op je hart energie.

Waaraan herken je of je een "hartmens" bent, een mens met een zwakke hartenergie?
- ben je onrustig?
- sta je altijd voor iedereen klaar om aardig gevonden te worden?
- altijd lachen, ook als dat van binnen anders is, vertoon je clownesk gedrag?
- jaloersheid, maar ook overdreven vriendelijkheid

Voor de meesten van ons is het vaak de juiste mate van ontspanning en rust waaraan het ontbreekt. Juist VUUR mensen "poweren" vaak te veel, zetten zichzelf en anderen onder onnodige druk en letten te weinig op signalen van hun lichaam - geest - ziel of hun omgeving op momenten dat zich terugtrekken op zijn plaats zou zijn. Zich inhouden, pas op de plaats maken, tot rust komen, dat zijn deugden die voor een vuurtype moeilijk zijn, maar wel erg belangrijk. Ook de gewone, dagelijkse stress kan van invloed zijn en heeft vooral op hart en bloedvaten een nadelige werking. Neem daarom voldoende rust. Als dit moeilijk is, ga dan stap voor stap te werk, ook kleine stapjes kunnen al iets bewerkstellingen. Luister bijvoorbeeld eens naar het geruis van water in de natuur of op een CD, neem even wat tijd voor jezelf.

Ook met voeding is het VUUR element te helen of in balans te brengen Het vuur wil de bittere smaak van bijvoorbeeld koffie (zonder melk en suiker) evenals zwarte en groene thee. Ook voedingsmiddelen met een rode kleur kunnen bij het vuur element worden ingedeeld: paprika, tomaten, kersen, rode wijn. Binnen de bittere smaken vallen ook andijvie, selderie, grapefruit, paprika, rozemarijn en tijm, boekweit, lamsvlees en geitenkaas. Kleine hoeveelheden stimuleren maar te veel bitterheid put de hart energie uit en leidt tot een droge huid en doet de haren uitvallen zegt de Nei Tsjing (de Nei Tsjing is het standaard werk van de klassieke Chinese heelkunde).

Onderstaand een recept met rode linzen. De kleur sluit aan bij de kleur van het HART element, en de linzen werken daarnaast ook versterkend op de energie van de nieren.

Recept rode linzen soep

rode linzen soep Een heerlijk recept voor rode linzen soep!
Fruit een fijngehakte ui in wat olie glazig.
voeg 250 gram rode linzen, 425 gram tomatenblokjes toe en een liter groente bouillon.
Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 20 minuten sudderen.
Roer er wat gehakte basilicum door, schep er wat zure room of creme frache door en serveer.

Voor 4 personen
Uit: Het groet vegetarische kookboek / Konemann

Eten, bidden en beminnen in Noord Limburg

eten, bidden en beminnen Gezondheidsmagazine Santé op bezoek bij Heeltherapie.
Eind 2010 bracht de hoofdredactrice José Bernaerts een bezoekje aan Noord Limburg en ook aan Heeltherapie. Nu, in juni 2011 verschijnt er een artikel in het blad met als titel: eten, bidden en beminnen. Daarin doet de hoofdredactrice verslag van haar bezoek aan Noord Limburg. Een van de avonden dat ze Noord Limburg bezocht was ze mijn gast en kwam voor een behandeling / massage.
Lees hier het hele artikel


IQ Wellness: chiropractie en massagetherapie

IQ Wellness Sinds de maand mei van dit jaar heeft mijn werkterrein zich voor 2 dagen per week uitgebreid naar Venray.
De heer Ben Zacherl, chiropracticer en eigenaar van het bedrijf IQ Wellness Center heeft mij daarvoor benaderd. Hij als chiropracticer behandelt veel mensen met klachten. Soms is er wat meer nodig dan alleen zijn behandeling en kan een massage een extra toevoeging betekenen. Wat een chiropracticer doet en wat IQ nog meer doet kun je vinden op de site: www.iqwellness.nl.

Een bloesemremedie voor je hart

paarse dovenetel Deze keer een bloesemremedie die aansluit bij de HART energie. Een bloesemremedie die helpt als je vanuit je HART wil werken: de PAARSE DOVENETEL
Een bloem die we allemaal wel kennen, deze paarse dovenetel. In de oudheid werd deze netel, net zoals de brandnetel al gebruikt voor reiniging van het bloed en ook werd er zalf van gemaakt die gebruikt werd bij brandwonden en zweren.
De bloesemremedie van deze bloem laat je vanuit je hart en met blijheid werken aan de dingen waar je tegenaan loopt. Ze laat je opruimen, oude zaken die opgeruimd dienen te worden en meer ruimte creëren voor jezelf. dit kunnen zaken zijn op fysiek niveau, maar ook op emotioneel of spiritueel niveau. Het brengt structuur als je het nodig hebt, of helpt je juist om de structuur te doorbreken als dat is wat jij nodig hebt.

Paarse dovenetel kan ook uitwendig gebruikt worden. Op pijnlijke gewrichten zijn er goede resultaten van bekend. Een druppel in je drinkwater brengt ook hier opnieuw structuur en maakt het water levendiger.

Wil je je afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier en verstuur de mail.