HT swirl

Mobieltje naast je bed: doe maar niet

Herken je het? 's Avonds in bed nog even een berichtje sturen en dan je mobieltje op het nachtkastje leggen? Het blijkt ontzettend slecht voor je gezondheid!

Mensen, die hun mobiele telefoon op hun nachtkastje leggen, verliezen tot één uur slaap per nacht. De elektromagnetische stralingen vertragen en verstoren het inslapen. Ze kunnen zelfs hoofdpijn veroorzaken bij gevoelige mensen (vooral vrouwen). Deze gegevens, die opgetekend werden door de wetenschappers van het gerenommeerde Karolinska Instituut in het Zweedse Uppsala, zijn niet alleen belangrijk voor volwassenen, maar zeker voor kinderen en adolescenten die hun mobiele telefoon het meest 's avonds gebruiken.

Net die groep van jonge mensen heeft - nog meer dan volwassenen - nood aan een degelijke, herstellende nachtrust. Het gebruik en de nabijheid van de mobiele telefoon, vlak voor het slapen, resulteert op termijn in veranderingen van het humeur en de persoonlijkheid. Kinderen krijgen - volgens de wetenschappers - sneller ADHD of depressieve symptomen (denk aan de zelfmoord internetclubs). Dit alles heeft ook gevolgen op de schoolresultaten omdat het concentratievermogen en het aanleren van nieuwe kennis veel moeilijker verloopt door een gebrek aan slaap.