HT swirl
groene thee

Groene thee wordt al eeuwen lang gedronken en vanaf het eerste moment beschouwd als geneesmiddel. De traditionele Chinese geneeskunst  beveelt de drank aan bij hoofdpijn, pijn in het algemeen, spijsverteringsproblemen, "zuivering" van het lichaam, als stimulator van energie en als middel om langer te leven. >Momenteel is er in het westen ook veel aandacht voor groene thee en wordt er volop onderzoek gedaan.

De belangrijkste stoffen uit de groene thee zijn de zogenaamde polyfenolen en daarvan is de belangrijkste EGCG of met een moeilijk woord : epigallo catechingallaat. EGCG is een krachtige antioxidant en heeft allerlei belangrijke biologische eigenschappen.
Antioxidanten zijn in staat om het lichaam bescherming te bieden tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen en deeltjes die het lichaam binnen komen door o.a. sigarettenrook, luchtvervuiling en UV straling. Iedereen staat er aan bloot.

Schade aan lichaamscellen en in het bijzonder schade aan het DNA wordt als een belangrijke oorzaak gezien van verandering en van het krijgen van kanker.Onderzoek bij proefdieren heeft al laten zien dat groene thee de ontwikkeling van kankercellen remt bij o.a. huid-, mondholte-, borst-, slokdarm-, maag-, lever-, nier- en prostaatkanker. Daarom ook wordt dit middel vandaag de dag al gezien als middel dat gebruikt kan worden bij de preventie van kanker. Ook heeft men ontdekt dat groen thee een vermindering geeft van hart- en vaatziekten, goed is voor de mondhygiÎne, helpt bij het verkrijgen en behouden van een gezond lichaamsgewicht, antibacterieel en antiviraal werkt. Het beschermt tegen UV straling en het beschermt neuronen. (belangrijk bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en Alzheimer).
Het lijkt ongelooflijk, maar dagelijks komen er nieuwe bewijzen bij.Er moet echter nog veel meer onderzoek gedaan worden.

In Azië wordt groene thee gebruikt als middel tegen diarree. Groene thee heeft geen invloed op de natuurlijke darmflora (dit zijn de bacteriën die van nature in de darmen voorkomen), wat een groot voordeel is ten opzichte van veel antibiotica. De werking tegen virussen is inmiddels ook aangetoond. Zo wordt het griepvirus (influenza virus) in een vroege fase geremd. Ook bepaalde schimmels zijn gevoelig voor de stof polyfenal, onder andere de candida albicans.Verder lijkt het er op dat groene thee een remmend effect heeft op botontkalking, wat nuttig kan zijn bij bijvoorbeeld osteoporase.

INVLOED OP HART EN BLOEDVATENGroene thee heeft een gunstige  invloed op hart en bloedvaten. Dit wordt bevestigd door grote bevolkingsonderzoeken in Japan en China.Hier ontdekte men dat de kans dat iemand sterft door een hartinfarct of herseninfarct kleiner wordt naarmate de dagelijkse groene theeconsumptie hoger wordt. Groene thee zorgt voor een betere conditie van de bloedvaten en de vaatwanden. Arteriosclerose (aderverkalking) van de kransslagaders met als gevolg angina pectoris (hartkrampen) wordt met name bij mannen geremd door groene thee vanaf twee koppen per dag.

BEHEERSING VAN HET LICHAAMSGEWICHTOvergewicht is een toenemend probleem in het westen. Groene thee zorgt er enerzijds voor dat er minder vetten worden opgenomen via de darmen, wat resulteert in een verhoogde vet uitscheiding. Anderzijds stimuleert het de vetverbranding en het energie verbruik. Niet onbelangrijk is te vermelden dat naast het verminderen van het lichaamsgewicht ook een duidelijke afname van de buikomvang te meten is.

MONDHYGIËNETandbederf en tandvleesontsteking kunnen er voor zorgen dat men tanden en kiezen verliest. Maar problemen in de mondholte kunnen negatief doorwerken op het gehele menselijke gestel.

SCHADELIJKE EFFECTEN VAN GROENE THEEOnlangs kwam in de publiciteit dat groen thee extracten in hoge concentraties niet veilig zijn. Een van de stoffen die ook in groen thee zit is coffeïne in en dat kan slapeloosheid, nervositeit, misselijkheid en maagpijn veroorzaken.Bij gezonde menselijke vrijwilligers is tot op dit moment geen schade aangetoond.Er zijn echter ook gezuiverde extracten verkrijgbaar van groene thee.

BRONVERMELDING: tijdschrift  Beyond Medicine, vaktijdschrift complementaire geneeswijzen.

Contra-indicatiesDenk eraan dat u vanaf twee uur voor het slapengaan geen groene thee meer drinkt. Geen groene thee gebruiken tijdens de zwangerschap of wanneer u borstvoeding geeft; groene thee is niet geschikt voor babys of jonge kinderen.